Seqüència esquemàtica de 24 formes del Tai Chi Chuan (jianhua taiji quan)

Indice de la Sección: Iniciación al TaiChi
inici | contingut [ iniciació al Tai Chi ] quelcom més que una dansa | annex
Presentació | Salut | Forma bàsica | Exercicis | Salutació | Tantien | Marcial | Estils | Llinatge
Aspectos higiénicos
 
“La llarga boxa és com la onada d’un llarg riu o de la mar que es mou contínuament i sense fi”

 

La Comissió d’Esports Xinesa va aplegar el Tai Chi Chuan Simplificat el 1956, amb l’objecte de normalitzar i fer popular el Tai Chi Chuan. És conegut com la forma de 24 Beijing o Continental i està basat en la Sèrie Llarga de l’Estil Yang.

Conèixer aquesta sèrie permet el desenvolupament dels principis bàsics a través d’una pràctica breu que es pot dur a terme diàriament.

L’execució de la forma es fa a un ritme lent i constant, sense aturar la respiració i sense fer servir la força física.

La forma es pot practicar sencera o per seccions. Segons el nivell de la pràctica s’hi introdueix la sincronització de la respiració amb els moviments.

En aquesta pàgina hi ha diversos enllaços a animacions, la descripció pormenoritzada dels moviments per seccions i fotografies de les posicions estàtiques.

Hi indico els noms de les posicions segons la bibliografia que he consultat; en alguns casos existeix un nom poètic i en d’altres no, en alguns casos es fa servir un nom i en d'altres no. He indicat la transcripció de la denominació en xinès a fi de tenir una referència comuna (segons la Guia de Taijiquan de Liang Shou-Yu i Wu Wen-Ching, que fan servir la romanització Pinyin).

Aquesta pàgina té la intenció de donar a conèixer la forma externa de la pràctica del Tai Chi Chuan i servir de recordatori per als que el practiquen. En cap cas pot suplir la tutela d'un instructor experimentat. Crec que no és possible aprendre el Tai Chi Chuan sense instrucció; potser sí un cop apresos els principis bàsics, però sense aquests principis l'única cosa que s'aconseguirà és executar una dansa, possiblement bella, però sense el contingut de l'Art.

Hi ha un vídeo molt pràctic de la PBIF que us recomano. És una classe completa. La forma de la Plum Blossom International Federation presenta alguna variació, en la línia tradicional.

 


Taula de moviments
(les imàtges vinculades a les posicions estàtiques són de Gaojia Min i van ser publicades a la web per Taiji )


Explicación detallada de las posiciones y el encadenamiento Primera secció

QUISHI (Obertura)
YEMA FENZONG (Fer la ratlla a la crinera del cavall salvatge 3 cops)
BAIHE LIANGCHI (Blanca grua desplega ses ales)

Segona secció

LOUXI AOBU (Raspallar el genoll 3 cops)
SHOUHUI PIPA (Tocar la guitarra)
DAOJUAN GONG (Anar enrrera cargolant el braç 4 cops

Tercera secció

ZUOLAN QUEWEI (Agafar la cua del pardal

Peng, Lu, Ji, An (Rebutjar, Apartar, Presionar, Empenyer)
YOULAN QUEWEI (Agafar la cua del pardal
Peng, Lu, Ji, An ( Rebutjar, Apartar, Presionar, Empenyer )
Quarta sección

DANBIAN (Llàtig simple)
YUNSHOU (Acaronar els núvols 3 cops
DANBIAN (Llàtig simple)

Cinquena secció

GAOTAN MA (Palmejar el cap del cavall)
YOU DENGJIAO (Patada de punta amb el talò dret) 
SHUANGFENG GUAN'ER (Doble vent atravessa les oïdes)
ZHUANSHEN ZUO DENGJIAO (Patada de punta amb el taló esquerra)

Sisena secció

ZUO XIASHI DULI (Posició baixa a l'esquerra i aixecar la cama)
YOU XIASHI DULI (Posició baixa a la dreta i aixecar la cama)

Setena secció

CHUANSUO (Passar la llançadora )
HAIDIZHEN (Clavar l'agulla al fons de la mar)
SHAN TONG BEI (Ventall per l'esquena) 

Octava secció

ZHUANSHEN BANLANCHUI (Girar,  pas alt, parada i cop de puny)
RUFENG SIBI (Com si estigués tancat)
SHIZISHOU (Creuar les mans)
SHOUSHI (Conclusió del Tai Chi - Posició del superior infinit)
 

Gran Mestre Yang Cheng Fu fent Louxi aobu

Gran Mestre Hu Yuen Chou fent Louxi Aobu

Gran Mestre Doc Fai Wong fent Danbian

Mestre Sebastià González fent You Xiashi DuliLa pràctica de la forma


"No es pot aprendre la forma sense l'ensenyament oral, per molta que sigui la cura amb la que se segueixin els dibuixos o els gràfics, encara que aquests n'incloguin tots els detalls. Amb aquest mètode l'estudiant es tornarà cada cop més imprecís. Intentar estudiar la forma del Tai Chi mitjançant un llibre és veritablement impossible; si s'intenta aprendre amb pel·lícules només se'n podran extreure algunes coses. Però l'ensenyament oral proporcionarà el concepte tridimensional i la comprensió completa del moviment en les vuit direccions.

Acostuma a haver-hi molta gent que practica aquest art marcial. Si ens l'ensenya directament un mestre, ens alliberarà de les preocupacions de com practicar la forma correctament. En creuar la porta, cal confiar en l'ensenyament oral; s'esmerça temps intentant aprendre per un mateix. Hi ha tres ingredients bàsics que un estudiant ha de posseir per abastar l'altiplà de l'art:

- Cal trobar un mestre excel·lent i seguir el seu mètode d'instrucció
- Cal tenir la voluntat de dedicar-hi temps i posseir perseverança
- Cal ser brillant i tenir comprensió

Aquests tres ingredients estan entrellaçats. El segon i el tercer es refereixen a les capacitats de l'estudiant, per la qual cosa no poden ser exigits. El primer ingredient ve determinat per la possibilitat de tenir l'oportunitat o poder reconèixer l'oportunitat. El mestre ha de posseir l'habilitat per transmetre el sistema. L'estudiant ha d'emprar el marcial clàssic com a model abans de rebre instrucció. D'aquesta manera, després de començar a estudiar i ser instruït per un mestre, es pot rectificar qualsevol vici que s'hagi desenvolupat. Quan el mestre fa una correcció, per a ell és senzill assenyalar quins moviments no s'adapten al model. Fragment a fragment, es corregirà i modificarà tota la forma fins que sigui totalment correcta. Si se segueix aquest model, no sorgirà el problema d'obtenir-lo al principi i després oblidar-lo.

Ch'en P'in San diu: a la pràctica de la lluita Tai Chi cal ser molt curosos i meditar fins al límit qualsevol concepte. Si no es fa així, mancarà el sentit comú i al final només quedarà la ignorància. Si no s'hi posa una gran atenció, no s'obtindrà l'energia interior. Hom pot creure que ho està fent bé, però és possible que no sigui així. S'ha de posar tot l'esforç, del principi al final, sense interrupció, per obtenir una comprensió total. Quan la forma hagi estat corregida i es demostri una habilitat total es podrà avançar fins a la segona part.
"


Kuo Lien Yinghttp://www.taijiquan.info - Tai Chi y Chi Kung en Barcelona